Patrick Gaudy: “Ik was nog nooit zo dicht bij de titel”

Ontgoocheling. Dat is het gevoel dat Patrick Gaudy (Veranclassic-Ekoï) overhoudt aan het Belgisch Kampioenschap in Erpe- Mere van afgelopen zondag. “Ik ben nog nooit zo dicht bij de Belgische titel geweest”, vertelt hij aan DirectVelo.be. Hij blikt terug op de wedstrijd die hij bijna in handen had.

“Voor de wedstrijd was ik niet echt favoriet”, aldus Gaudy.  "De laatste maand en half was Vincent Baestaens veruit de sterkste. Ook Jan Denuwelaere was sterk op dreef. Hij werd 5de in de Bpost- banktrofee in Loenhout en toonde daar dat hij sterk was.” Toch geloofde Gaudy dat hij de zwart- geel- rode trui kon veroveren. “Het parcours was heel zwaar, er was enkel de aankomst waar je kon recupereren dus ik wist dat ik er iets kon van maken. Het kwam echt op de kracht aan om door de modder te geraken. Ook de brug en de twee stukken bergop waar we over moesten waren heel zwaar. Ook de loopstroken waren natuurlijk heel zwaar..”. De renner van Veranclassic- Ekoï bevestigt daarmee dat de omstandigheden heel zwaar waren.

PECH

Zijn tactiek was zeer duidelijk. De koers in handen nemen zonder naar de anderen te kijken en zonder in paniek te raken. "Toen Baestaens in de tweede ronde ten aanval trok zag ik meteen dat ik net achter hem kon blijven. Hij reed niet ver voor mij en ik kon mijn eigen tempo aanhouden. Ik kon hem remonteren en uiteindelijk zelfs lossen.” Op dat moment was de renner uit Waver zevende in de wedstrijd.

Zoals zo vaak dit seizoen sloeg ook toen de pech toe. "In de voorlaatste ronde maakte ik een slipper. Ik kon meteen opnieuw vertrekken maar ik had veel snelheid verloren en het ging niet meer zoals het moest. Ik kreeg problemen met mijn achterderailleur, ik kon maar twee versnellingen meer nemen  en kon geen kracht meer zetten omdat ik schrik had om mijn achterderailleur af te breken en te voet verder te moeten.” Al snel sloten Baestaens en Denuwelaere, die op vijftien seconden volgden, aan bij Gaudy. Hij moest ze zelfs laten rijden. “Op dat moment overheerste de frustratie.” Gaudy liet de moet niet zakken. Hij nam een andere fiets en zette de achtervolging op de twee leiders in.“Juist voor de balken kwam ik terug tot op vijf seconden. Net daarna maakte ik opnieuw een fout. Toen ik op mijn fiets wou springen bleef ik met mijn broek hangen aan mijn zadel en verloor ik opnieuw enkele seconde. Toen wist ik dat het over was, ik zou de kloof met de twee renners voor mij niet meer kunnen dichten.”

“IK DENK DAT IK NOG KAN VERBETEREN”

“Ik ben echt ontgoocheld omdat ik me op het BK goed voelde. Die jongens kon ik verslaan.” Vorig jaar eindigde Gaudy al eens 2de op het BK, maar toch was dit voor hem niet hetzelfde. “Kenneth Van Compernolle was toen op twee ronden van het einde weggereden en ik had toen niet echt de benen om hem te volgen. Dit jaar was het anders. Ik heb zelf de koers gemaakt, een hele verbetering.” Dit seizoen is Gaudy zeer regelmatig. Hij is bezig aan zijn sterkste seizoen en dat op zijn 37ste. Gaudy werkt voltijds in een fietsenwinkel en heeft tussen werk en koers een goede balans gevonden. “Vorig jaar was mijn doel top- 20, dit jaar is dat top-15. Als de conditie goed blijft denk ik dat ik volgend jaar nog een stap voorwaarts kan zetten.”

Voor we zover zijn zal Gaudy dit seizoen nog starten in 6 wedstrijden. “Ik zal nog starten in een manche van de Bpost banktrofee en momenteel sta ik 21ste in het klassement. Ik zou graag nog in de top -20 eindigen. Dat wordt nog een doel. Ik zal tot begin maart nog wedstrijden rijden.” Nadien zal de 37- jarige renner een rustperiode nemen tot mei om dan de voorbereiding te starten. Hij zal mountainbike en weg combineren. Misschien is dat wel de ideale voorbereiding om in 2016 zijn eerste Belgische titel te behalen…

Foto : Lydia VdM
 

Vertaald door Tommy Baeyens

Mots-clés