Patrick Gaudy terug bij Ottignies-Perwez

Veldrijder Patrick Gaudy wordt gedwongen om Veranclassic- Ekoi te verlaten. Hij zal terugkeren naar de satelliet ploeg RVC Ottignies- Perwez. "Het is echt onzin. Ik kwam eind  februari enkele UCI-punten te kort en daarom wordt ik niet beschouwd als continentaal renner", vertelt Gaudy aan DirectVelo.be. De Waals- Brabander had op 1 maart 2014 in de top 150  van de UCI moeten staan om te voldoen aan het statuut van specialist. Dat statuut geeft een continentale ploeg de faciliteit meer dan 16 wegrenners te hebben.

« DIT VERANDERT MIJN LEVEN NIET »

"Wij waren uitermate verrast, noch Geoffrey (Coupé, ploegleider van Veranclassic nvdr), noch ikzelf waren op de hoogte van dat reglement. Ik had het seizoen kunnen beginnen op continentaal niveau als er nog een plaats as geweest voor een wegrenner. Maar momenteel is er geen plaats meer over", voegt de renner zelf toe. Gaudy staat momenteel 141 op de UCI- ranking. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat hij vanaf 1 januari 2016 op continentaal niveau mag koersen. Vroeger mag niet, tenzij er nog een plaats in zijn ploeg vrijkomt.

Het programma van de veldrijder bestaat nog uit drie wedstrijden: Middelkerke, Lebbeke en Oostmalle. "Ik zal in die wedstrijden uitkomen in het nieuwe truitje van Ottignies-Perwez. Ik heb het truitje van Veranclassic-Doltcini nog tot aan het Belgische Kampioenschap gedragen omdat we toen nog niet op de hoogte gebracht waren van het reglement en onze sponsor bereid was een boete te moten betalen. Daarna werd het geen zaak van in welke trui ik zou rijden. Mijn kalender hangt af van mij UCI- punten, niet van mijn ploeg. Het verandert dus eigenlijk niets."

DE ONTGOOCHELING VAN ERPE-MERE

Binnen twee weken sluit de 37-jarige Gaudy zijn tot nu toe beste seizoen van zijn carrière af. "Ik had vooraf niet echt de bedoeling om in klassementen regelmatig te presteren. Desondanks eindigde ik toch in meerdere klassementswedstrijden in de top 15. Ik kon ook een B- wedstrijd winnen. Mijn seizoen is zeker geslaagd. De enige ontgoocheling voor mij werd het Belgische Kampioenschap in Erpe-Mere. Ik had er alles in handen om te winnen. Ik reed een super wedstrijd, maar eindigde finaal derde. Toch heb ik bewezen dat ik op het hoogste niveau ook mijn mannetje kan staan."

Na enkele maanden rust zal Gaudy hernemen in enkele criteriums en rittenkoersen. Nadien zal hij op 38- jarige leeftijd een nieuw veldritseizoen starten. " Sven Nys doet er ook nog een jaartje bij. Ik zal op het einde van volgend seizoen zien hoe het nog verder moet. Mijn wegkalender verandert niet veel omdat Ottignies ook veel interclubs rijdt. Wat volgend seizoen betreft blijft het mijn doel om zoveel mogelijk UCI- punten te sprokkelen. Die bepalen de startorde en dat is natuurlijk belangrijk."

JAPAN OF VERENIGDE STATEN ?

Gaudy zal meer buitenlandse wedstrijden betwisten om zo aan punten te geraken. "Ik zal in het buitenland moeten koersen om zo punten te nemen. Ik heb in Zwitserland gereden, maar daar is het niveau ook zeer hoog. Ik richt me nu vooral op Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië om wedstrijden te rijden en zo punten te rapen. Ik zal zelf wedstrijden rijden de andere kant van de wereld. Misschien zelfs in de Verenigde Staten of in Japan."

"In Japan zou ik kunnen crossen via Yu Takenouchi. Ik zou er wedstrijden kunnen rijden eind november en misschien zelfs winnen. Wat de Verenigde Staten betreft, heb ik altijd al gedroomd om daar naartoe te gaan. Dat hangt natuurlijk af van mijn dage, verlof en van het budget dat ik heb. Wanneer ik naar daar zou gaan zou het voor enkele weken zijn. Twee of drie weekends, een volledig seizoen zou niet gaan. Ik heb mijn familie en werk, maar aan motivatie ontbreekt het mij niet."

Foto : Alle rechten voorbehouden

Vertaald door Tommy Baeyens.

 

Mots-clés