Mathieu Van der Poel: « Tevreden dat ik goed heb gewerkt"

Mathieu Van der Poel is afgelopen zondag tweede geëindigd in de wereldbekermanche veldrijden van Namen. Deze werd verreden op en rond de Citadel van Namen. De Nederlander had gemengde gevoelens na de aankomst, omdat hij twee keer gevallen was halfweg de wedstrijd toen hij alleen aan de leiding reed. DirectVelo.be heeft de tweedejaarsbelofte van BKCP-Powerplus gesproken.

DirectVelo: Denk je dat je zonder jouw valpartij gewonnen zou hebben?
Mathieu Van der Poel: Ik voelde me goed, misschien zelfs beter dan Wout, maar ik had zaterdag niet gereden dus ik wist dat ik frisser zou zijn. In een bocht raakte ik uit mijn concentratie omdat een andere renner voor mij gevallen was, ik zag hem en plots lag ik er zelf ook bij. Op dat moment heb ik een beetje gewacht op Wout om te herstellen en met twee verder te gaan tot aan de aankomst. Het zou een spannende wedstrijden geworden zijn, maar ik verloor te veel tijd dus de strijd was gestreden. Ik voelde me wat minder en vond mijn tempo niet terug, bovendien viel ik een tweede keer. Ik zou echter nooit meer bij Wout gekomen zijn want ik had toen al een dertigtal seconden verloren.

We zien dit jaar een stevige tweestrijd tussen Wout Van Aert en jou, terwijl jij vorig jaar vaak domineerde...
Als we kijken naar vorig jaar, zien we dat ik op 1'15 van Wout eindigde. Zonder mijn valpartij zou ik hier nu met hem naar de laatste ronde gegaan zijn. Op de zwaardere omlopen denk ik dat ik dichter bij zijn niveau aanleun. Wout heeft snel veel voorsprong op iedereen genomen. Zaterdag zagen we hem winnen met een minuut voorsprong op de profs. Ik heb nog wat tijd nodig om op dat niveau te komen. Misschien was mijn seizoen op de weg wel wat te lang. Eind oktober voelde ik me minder goed en nu ben ik weer op niveau. Volgend jaar zal ik het misschien een beetje anders aanpakken. Ik zou graag naar het wereldkampioenschap in Richmond trekken, we zullen zien hoe dat past in mijn programma.

« POULIDOR WAS OOK ALTIJD TWEEDE »

Ben je tot hiertoe tevreden met het verloop van jouw seizoen?
Het is best lastig want het is mijn eerste seizoen bij de profs. Veel renners kunnen op dit moment winnen en ik eindig bijna elk weekend op het podium wat me tevreden stemt, want ik heb goed gewerkt.

De duels tussen Wout en jou kleuren de profwedstrijden, kan men zich verwachten aan jullie dominantie de komende tien seizoenen?
Ik hoop het. Ik denk dat jongens als Tom Meeusen ook zeer sterk zullen zijn. Er zijn trouwens ook nog jongens van onze generatie: Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Ik denk dat onze generatie binnen enkele jaren op een hoger niveau zal rijden.

Jouw grootvader Raymond Poulidor was zondag aanwezig op de Cital van Namen, dat moet plezier doen!
Ik was zeer gemotiveerd want zo vaak is hij er niet. Ik had graag gewonnen voor hem, maar simpel is dat niet. Vorig jaar was hij er ook en toen was ik eveneens tweede. Ik ben zoals hij, hij was ook altijd tweede (lacht), maar er komt een dag waarop ik hem blij zal maken! 


Foto: Maxime Segers - www.directvelo.com

Vertaald door Birger Vandael.

Mots-clés