Florian Vermeersch: "Ik kan bevrijd crossen"

De naam Florian Vermeersch doet bij de trouwe veldritvolgers mogelijk al meteen een lichtje branden. De Zaffelarenaar kroonde zich vorig jaar in Erpe-Mere tot Belgisch kampioen bij de nieuwelingen. Dit jaar heeft hij de stap gezet naar de juniorencategorie. Daar is hij vrij snel een vaste waarde geworden in de top tien. In de wereldbekermanche in Koksijde reed hij zich afgelopen zondag naar een knappe zevende plaats. Daarmee werd hij tweede van zijn generatie. “In deze juniorencategorie is alles mogelijk", vertelt Vermeersch aan DirectVelo.be.

Vermeersch maakte met een hele hoop adelbrieven op zak de overstap naar de junioren. Toch moest de renner van Lares-Doltcini al het goede zelf nog waar maken. Daar slaagt hij momenteel in. “Ik ben heel tevreden over het eerste deel van mijn seizoen, ik had dit eigenlijk niet echt verwacht. Ik hoop dat ik het hele seizoen op dit elan kan blijven doorgaan. Dat ik nog maar eerstejaars ben, houdt mij niet bezig. Ik kijk wel eens naar mijn positie ten opzichte van mijn leeftijdsgenoten, maar dat is het dan ook”, verklaart de 16-jarige veldrijder. Zijn beste resultaat was er op het Europees Kampioenschap waar hij vierde en eerste Belg werd. “Noem mij nog niet meteen een kampioenschapsrenner”, lacht de Oost-Vlaming, “laat ons eerst het BK en/of WK afwachten. Het parcours in Huijbergen lag me in elk geval enorm goed en ik had werkelijk een superdag. Ik startte in een verloren positie, maar kon toch nog een goed resultaat uit de brand slepen”, aldus de supporter van KSC Lokeren.

De juniorencategorie wordt dit jaar niet zo gedomineerd als vorig seizoen, toen Eli Iserbyt in nagenoeg elke wedstrijd – met uitzondering van het WK – het laken naar zich toe trok. “Er is momenteel één heerser en dat is Jens Dekker”, analyseert Vermeersch. “Achter hem volgt een hele brede subtop, aangevoerd door Jappe Jaspers en Mitch Groot. Ik denk dat we de komende crossen nog een hele reeks andere renners op de voorgrond zullen zien. Alles is mogelijk!” voorspelt de tenger gebouwde veldrijder. Een onbekende factor bij de junioren, zijn de buitenlanders. Zij duiken slechts af en toe op in de wereldbekermanches en zijn bijgevolg moeilijk in te schatten. “In Valkenbrug zag ik dat er opnieuw enkele goede Fransen rond rijden en er ook een sterke Zwitser is (hij doelt op Kevin Kuhn, vijfde in Koksijde). In de veldritten die niet meetellen voor de wereldbeker, wordt de dienst toch voornamelijk uitgemaakt door Belgen en Nederlanders.”

VERZEKERDE TOEKOMST BIJ SUNWEB-NAPOLEON GAMES

Florian Vermeersch werd afgelopen zomer tijdens het wegseizoen vijfde op het BK bij de nieuwelingen in Hooglede en kroonde zich in Lokeren tot Vlaams kampioen.
“Ik rijd het wegseizoen in functie van het veld, maar doe het wel graag. Dat mogen ze me voorlopig niet afpakken!” aldus de drager van de Vlaamse leeuwentrui. Zijn toekomst in het veld lijkt alvast verzekerd. Vermeersch heeft namelijk een akkoord met Sunweb-Napoleon Games. Nu komt het jonge crosstalent nog uit voor de opleidingsploeg van Sunweb, maar na zijn juniorenperiode zal hij overstappen naar de profploeg van Jurgen Mettepenningen. “Het is een enorm voordeel dat die overstap al vaststaat. Het neemt de druk een beetje weg. Ik kan geheel bevrijd crossen en rustig doorgroeien. Als het eens een periode minder gaat, hoef ik me niet onmiddellijk druk te maken”, concludeert de nuchtere Zaffelarenaar.

Foto: Elisa Haumesser

 

Mots-clés