Seppe Odeyn: tussen duatlon en wielrennen

Seppe Odeyn is begonnen aan zijn derde seizoen bij Bianchi-Lotto-Nieuwe Hoop Tielen. Op een 95ste plaats in Nieuwrode vorige maand na hebben we hem dit jaar echter nog niet in de uitslag zien staan. "Dat komt doordat ik me tijdens de lente vooral op crossduatlon concentreer", vertelt hij aan www.directvelo.be. Naar eigen zeggen bevalt de huidige situatie hem uitstekend. "Ten eerste is het niet zo gemakkelijk om twee disciplines te combineren. Ten tweede gaat het er in de koersen in het begin van het seizoen vaak erg nerveus aan toe. Toen ik nog uitsluitend wielrenner was, was ik al geen grote fan van de voorjaarskoersen."

Odeyn lijkt zich in zijn nieuwe sport helemaal uit te leven. De voorbije maanden schreef hij enkele crossduatlons op zijn naam. "Eind 2013 had ik al de 'Hel van Kasterlee' gewonnen. Dit jaar was ik de beste in de crossduatlons in Etten-Leur in Nederland, in Geel-Bel en in Averbode vorig weekend", vertelt de 27-jarige Herentnaar. "Met mijn ploegmaat Kris Coddens behaalde ik eveneens de overwinning in de Grand Raid. Alleen in de duatlon van Retie werd ik verslagen en dan nog door wereldkampioen Rob Woestenborghs." Hij kan dan ook niet anders dan gelukkig zijn. "Momenteel ben ik heel tevreden over de manier waarop het seizoen verloopt. Ik zit in een nieuwe ploeg (Flemish Triathlon Team, red.) en het is fantastisch dat ik het team nu al overwinningen kan schenken. Later dit jaar zal ik ook deelnemen aan een Xterrawedstrijd (Xterra is een nieuwe off-roadversie van een triatlon, red.). In september zou ik ook graag deelnemen aan het wereldkampioenschap duatlon in Zofingen (in het Zwitserse kanton Aargau, red.)."

« IN DE KOMENDE MAANDEN ZAL IK VAKER IN HET PELOTON OPDUIKEN »

Na een stop van enkele maanden maakte de man van Bianchi-Lotto-Nieuwe Hoop Tielen in juni vorig jaar zijn comeback in de Oberösterreichrundfahrt. Later op het seizoen behaalde hij nog enkele ereplaatsen waaronder een zesde plaats in Vossem in september. Binnenkort zal hij opnieuw op de fiets kruipen. "In de komende weken zal ik enkele kermiskoersen rijden als voorbereiding op het provinciaal kamioenschap op 4 mei in Galmaarden. In mei en juni zijn er minder duatlons voorzien en dan zal ik meer in het wielerpeloton te zien zijn. Ik zou graag deelnemen aan de Ardense Pijl en Romsée-Stavelot-Romsée. Ik hoop dat we met de ploeg ook kunnen deelnemen aan de Ronde van Luik", zegt hij. Via wielerwedstrijden wil hij ook zijn conditie op punt stellen voor de duatlons: "Het is de perfecte voorbereiding op talrijke duatlons, omdat ik door te koersen op korte tijd doeltreffend aan mijn conditie kan werken. Bovendien zijn er niet veel duatleten die op de weg rijden. Dat ik dat wel doe, geeft me een voordeel in de duatlons."

« GEMAKKELIJKER OM MIJN JOB TE COMBINEREN MET DUATLON DAN MET WIELRENNEN »

Doordat de duatlonkalender minder overladen is, kan de Herentnaar beide disciplines blijven combineren, hoewel duatlon voor hem nu het belangrijkste is. "Duatlon is mijn prioriteit, maar er zijn niet hele jaar wedstrijden. Dat maakt het mogelijk om me ook op enkele wielerwedstrijden toe te leggen." Seppe Odeyn denkt dat duatlon hem om verschillende redenen ligt: "De beide disciplines hebben hun voor- en nadelen, maar ik een voltijdse job en die is gemakkelijker te combineren met duatlon dan met wielrennen. Bovendien rijd ik al enkele jaren op hetzelfde niveau bij de elite zonder contract waardoor ik minder gedreven ben dan vroeger", bekent hij.

EEN ROL TE VERVULLEN

Met zijn 27 lentes is Seppe Odeyn de ouste renner van zijn wielerploeg. Hij is zich bewust van de rol die hij daardoor op zich moet nemen. Het is zijn taak de jongeren te motiveren en hen wegwijs te maken in de moeilijkste wedstrijden. "Ik probeer vooral ervoor te zorgen dat we in ploeg rijden en dat de een de ander helpt als het nodig is", legt hij uit. Hij moet zijn ploegmaten ook de moeilijkheden duidelijk maken waarmee je als wielrenner soms geconfronteerd wordt en die je als 20-jarige misschien nog niet opmerkt. "Ik probeer hun ook mee te geven dat ze moeten profiteren van hun tijd als renner, want niet iedereen kan van koersen zijn beroep maken."

Foto: Patricia Cristens
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Seppe ODEYN