Rutger Roelandts: « Prof worden blijft mijn droom »

Na één jaar bij Ventilair-Steria keerde Rutger Roelandts afgelopen winter terug naar Van der Vurst Development Team. "Van een continentaal team naar een clubteam, maar absoluut geen stap terug", reageert de laatstejaarsbelofte. 2013 was geen topjaar voor Rutger. "Veel lichamelijk leed en een valpartij in de Antwerpse Havenpijl trokken een streep door mijn seizoen. En dan kreeg ik te horen dat mijn team, Ventilair-Steria, ermee ophield op het einde van het jaar." Maar Rutger vond het wielrennen te mooi om er de brui aan te geven. "Na 14 jaar koersen bleef ik ervan dromen prof te worden. Ik nam opnieuw contact op met Jurgen De Smet van het Van der Vurst Development Team en ik heb de voorbije winter harder getraind dan ooit."

EERSTE ZEGE VAN HET SEIZOEN IN SAINT-LEGER

De eerste wedstrijd, Brussel-Opwijk, viel tegen. "Doordat ik te ver achteraan zat op de Putberg, miste ik de goede slag. Enkele dagen later zou ik de wedstrijd in Gooik als training rijden, maar door de gemiste kans in Brussel-Opwijk wilde ik in Gooik wat rechtzetten. Ik spurtte mee voor de bloemen, maar werd pas vierde. Ik voelde dat er meer inzat", vertelt hij. "In Brussel-Zepperen startte ik met een winnaarsmentaliteit en in de finale zat ik in een kopgroep van acht renners. Samen met Matthias Allegaert zette ik zij aan zij de spurt in. Dieter Bouvry bleef zitten om er gepast uit te komen." Een mooie derde plaats was het resultaat. Afgelopen woensdag trok Rutger naar het Henegouwse Saint-Léger voor een regionale wedstrijd van 119 km. "Het was een rare koers over een vlakke omloop. Lange tijd reed er een kopgroep van 20 renners voorop, maar ik hield mij rustig in het peloton, want ik voelde dat er een massaspurt aankwam." En die massaspurt kwam er. Rutger pakte meteen zijn eerste zegeruiker van het prille seizoen.

BIJ DE FAVORIETEN VOOR DE KATTEKOERS

Rutger Roelandts plaatst zich meteen bij de favorieten voor de Kattekoers van aanstaande zondag."Ik kwam tweemaal aan de start van de Kattekoers. Als tweedejaarsbelofte spurtte ik zelfs mee voor de eerste plaats. Met mijn huidige conditie acht ik het mogelijk om weer mee te doen voor de overwinning. Ik start als beschermd renner binnen ons team, maar wie in de finale vooraan zit, spelen we uit als kopman." Wat betreft zijn verdere doelen in het seizoen is Rutger duidelijk. "Ik probeer heel het jaar goed te zijn. Pieken naar één doel is niks voor mij, maar als ik nog één koers met stip mag aanduiden, dan is het de IWT Oetingen, een 1.2-wedstrijd. Deze koers loopt door mijn trainingsgebied en de kasseienfinale ligt me wel."

Foto: Ken Hashikawa

Door Johan Berghmans

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Rutger ROELANDTS