Dries Depoorter zegt wielrennen vaarwel

Dries Depoorter (26) zegt het competitieve wielrennen vaarwel. Ondanks een operatie vorig jaar blijft de Gistelnaar last aan zijn been ondervinden.

 

Het hing deze winter al een tijdje in de lucht, maar nu is het definitief: Dries Depoorter heeft beslist om zijn fiets aan de haak te hangen. Ondanks een beenoperatie vorige zomer geraakt de West-Vlaming niet meer op zijn oude niveau. “Ik heb veel voor de wielersport gelaten en altijd keihard ervoor gewerkt, maar door aanslepende blessurelast zet ik een punt achter mijn carrière.”

 

Depoorter houdt evenwel geen slecht gevoel aan zijn carrière over. “Ik kijk met voldoening op heel wat mooie fietsjaren terug. Ik behaalde meer dan dertig overwinning en stond bijna honderd maal op het podium van binnen- en buitenlandse wedstrijden”, schrijft hij op zijn Facebook-pagina. “Ik heb een klein stukje van de wereld gezien en ben op plaatsen geweest, waar ik anders nooit gekomen zou zijn. Het is nu tijd voor iets nieuws in mijn leven.”

 

In 2009 liet Depoorter voor het eerst echt van zich spreken: in de kleuren van de Lombarden (de ploeg van Michel Pollentier, red.) behaalde hij enkele knappe ereplaatsen in Franse rittenkoersen zoals de Circuit des Plages Vendéennes, Essor Breton en Trois Jours de Cherbourg. Een jaar later was hij de snelste in de Zuidkempense Pijl, waar hij huidige profrenners Frederique Robert en Kenneth Vanbilsen achter zich hield.

 

Wegens onenigheid met ploegleider Wim Feys stapte Depoorter in 2011 naar het Ovyta-Eijssen- Acrog Cycling Team over. Daar beleefde hij een topseizoen, alleen de grote zege blijf uit. De West-Vlaming werd onder andere tweede in de Tweedaagse van de Gaverstreek, hij behaalde zilver op het Belgisch kampioenschap voor eliterenners zonder contract en strandde eveneens op de tweede plaats in de Internatie Reningelst, de Omloop van de Gaverstreek en Memorial Philippe Van Coningsloo.

 

Door zijn uitmuntende regelmaat leek hij op weg om bij Topsport Vlaanderen te tekenen, maar de krabbel onder het contract kwam er niet. Die ontgoocheling kwam Depoorter niet volledig te boven. De voorbije twee seizoenen liet hij zich nog wel in het kermiskoersencircuit opmerken, maar zijn profdroom was verder weg dan ooit. Depoorters laatste zege is de regionale wedstrijd in Wevelgem-Wijnberg, waar hij in een sprint met twee Matthias Allegaert versloeg.

 

 

Foto: Marc Van Hecke

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Dries DEPOORTER