Nicky Allard maakt comeback bij Start-Trigon

Start-Trigon telt in 2014 één Belg. Na een inactiviteit van zes jaar begint Nicky Allard volgend seizoen opnieuw te koersen bij de Paraguayaanse continentale ploeg, die regelmatig naar België afzakt. www.directvelo.be sprak met de 27-jarige Oost-Vlaming over zijn opmerkelijke comeback.

DirectVélo: hoe ben je met de ploeg in contact gekomen?
Nicky Allard: Start-Trigon heb ik leren kennen via Bjorn De Decker, die dit jaar bij de ploeg actief was (volgend seizoen verdedigt De Decker de kleuren van Cibel-Aliplast, red.). Ikzelf werk in de sportbranche, ik ben namelijk vertegenwoordiger van Kinetik sportkledij. Bjorn was één van de renners die ons product uittestten. Ik ben een voorstander van de internationalisering van het wielrennen. Start-Trigon is zonder twijfel een internationaal getinte ploeg, waardoor ik meteen interesse kreeg om het team financieel te ondersteunen. We willen Kinetik immers wereldwijd op de markt brengen.

Speelde je al lang met het idee om een comeback in het wielrennen te maken?
Eerlijk gezegd had ik er nooit aan gedacht om in het peloton terug te keren. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen weddenschap via Facebook om aan enkele wedstrijden mee te doen waarop ik een tweehonderdtal reacties kreeg van vrienden en collega’s. Ik had nooit zo’n positieve reacties verwacht. Daardoor besloot ik de dag nadien meteen te beginnen trainen. Helaas had ik één zwak punt: mijn lichaamsgewicht. Na een lange periode zonder te sporten zeulde ik talloze kilo’s mee, maar ik besloot om de uitdaging aan te gaan en op 1 september startte ik met een trainingsprogramma.

Wat mogen we van jou verwachten het komende seizoen? Je wordt beschouwd als één van de sprinters die het voor de ploeg moeten waarmaken.
Het mag dan wel als een grap begonnen zijn, de verwachtingen binnen de ploeg liggen vrij hoog. Ik leef meer voor de sport dan nooit tevoren. Samen met mijn ervaren trainers ga ik dagelijks tot het uiterste om deze comeback waar te maken. Uit tests blijkt dat mijn lichaam vrij goed reageert op het harde werk van de afgelopen maanden. Ook leg ik mezelf hoge eisen op. Af en toe wil ik mij eens in een sprint mengen voor een toptiennotering. Ik heb geen schrik om mij voor de volle honderd procent voor de ploeg in te zetten en als ik de kans krijg om het af te maken, dan zal ik hem zeker benutten. Ik voel geen druk van de ploeg, wat ik heel belangrijk vind om mijn achterstand te kunnen wegwerken. Hoe dan ook zou ik heel ontgoocheld zijn, mocht ik geen podiumplaats in de wacht kunnen slepen.

Hoe bereid je je op dit nieuwe avontuur voor?
De voorbereiding loopt tamelijk vlot, op een paar akkefietjes na. Ik train gemiddeld zo’n 15 uur per week. Ik werk een gevarieerd trainingsprogramma af met daarbij ook joggen en zwemmen. Op 20 januari vertrek ik voor drie weken op stage naar Spanje. Daar hoop ik om nog wat kilo’s af te vallen, maar ik zit ongetwijfeld op schema.

Welke wedstrijden staan er zoal op jouw programma?
Pas in april zal ik mijn eerste wedstrijd rijden, meer bepaald de Ronde van Marokko. Ik kijk er enorm naar uit. De belangrijkste wedstrijden uit mijn programma zullen hoogstwaarschijnlijk de Baltic Chain Tour, de Grote Prijs Zottegem en de Schaal Sels zijn, maar er staat nog niets vast. Het wordt dus afwachten, maar het voelt heel goed om opnieuw op de fiets te zitten!
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Nicky ALLARD