De Amerikaanse droom van Brecht Dhaene

Na enkele jaren in de kleuren van VL Technics-Abutriek neemt Brecht Dhaene (25) zijn koffers en trekt naar de Verenigde Staten. De Oost-Vlaming tekende in het tussenseizoen een profcontract bij de continentale formaties Astellas Cycling Team. DirectVélo blikt met Dhaene op afgelopen seizoen terug en sprak hem over zijn keuze en ambities.

 

DirectVélo: Ben je tevreden over je seizoen?

Brecht Dhaene: “Ja, absoluut. Ik kon drie overwinningen boeken en heb meerdere ereplaatsen in hoog aangeschreven wedstrijden behaald. Mijn zege in de tweede etappe van de 3 Jours de Cherbourg was het mooiste moment dit jaar. Ik werd daarnaast tweede in zowel het eindklassement van de Ronde van Namen als van de Tour du Piémont Pyrénéen. Ten slotte eindigde ik als derde in de vierde rit van de Ronde van Luik met aankomst op de Côte de La Redoute.”

 

Heb je dit seizoen ook mindere momenten gekend?

“Jammer genoeg heb ik er twee gehad. De Flèche Ardennaise en Omloop Het Nieuwsblad voor beloften waren een tegenvaller. Ik stond in beide wedstrijden met een goede conditie aan de start, de benen voelden ook goed aan, maar het resultaat viel tegen. Gelukkig heeft de ploeg in die koersen twee podiumplaatsen (met Dimitri Claeys, red.) behaald. De ontgoocheling was daardoor een beetje minder.”

 

Je verandert in 2004 van ploeg: een nieuw Amerikaans avontuur bij Astellas Cycling Team wacht op je. Vanwaar die keuze?

“Het is in ieder geval een stap voorwaarts. Astellas Cycling Team is een continentale ploeg, maar beschikt, dankzij de Amerikaanse wielerfederatie, ook over een professionele internationale licentie. Mijn nieuwe team geeft me de mogelijkheid om een aantrekkelijk en lastig programma af te werken, zodat ik als renner kan groeien. Vele wedstrijden zijn wel een stap in het onbekende.”

 

Zal je het hele jaar in de States blijven?

“In het voorjaar (maart en april, red.) zullen we vooral in de regio Arizona en Californië koersen. Daarnaast zal ik ook op hoogtestage in de buurt van Salt Lake City (Utah) trekken. Daar zal ik een tijdje logeren. De rest zal zich vanzelf uitwijzen.”

 

Kan je de lezers van DirectVélo wat meer over je koersprogramma vertellen?

“We rijden voornamelijk in Canada en de Verenigde Staten. Er staan verschillende UCI-koersen op onze wedstrijdkalender. In augustus en september reizen we naar Europa: de ploeg heeft uitnodigingen ontvangen om in België, Groot-Brittannië en Nederland te koersen. Om welke wedstrijden het precies gaat, wordt binnenkort bekendgemaakt.”

 

Wat zijn je ambities voor 2014?

“De ploegleiding van Astellas Cycling Team wil me vooral als klassementsrenner uitspelen. Ik zal dus een beschermde rol in rittenwedstrijden krijgen. Volgende koersen staan alvast met rood omcirkeld: de Winston-Salem Cycling Classic (1.2), Tour of the Gila (2.2), Parx Casino Philly Classic (1.1), Grand Prix Cycliste de Saguenay (2.2), Tour de Beauce (2.2), White Spot Delta Road Race (1.2) en Thompson Bucks Country Classic (1.2). Ten slotte pik ik er nog één of andere klassieker uit.”

 

Wat onthoud je van de voorbije jaren bij VL Technics-Abutriek?

“Het is een uitstekend team om jonge renners op te leiden. We konden altijd ons eigen wedstrijdprogramma samenstellen. Ik hoop dat VL Technics-Abutriek ook de komende jaren diezelfde rol blijft vervullen.”

 

 

Foto: Marc Van Hecke

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Brecht DHAENE